Nekatera poročila o dogajanju v naši stolni cerkvi
lahko preberete tudi na straneh soboške škofije:

Umestitev stolnega župnika

Na 21. navadno nedeljo, 26. avgusta, je naš škof dr. Peter Štumpf v stolnici umestil župnika Gorana Kuharja. V homiliji, kjer je škof razmišljal o Jezusovih učencih, ki so ga zapustili, ker se jim je njegova beseda zdela trda, poudaril, da je učenec tisti, ki vztraja z Učiteljem. Z bratskimi besedami je spodbudil župnika in kaplana z besedami: "Ne mislita na pastoralne načrte, ne kako bosta med ljudmi priljubljena in popularna. Imejta Boga in ljudi rada." Ob tem je dodal, da naj bo novi župnik ljubezniv, vendar jasen v podajanju evangeljskega nauka in resnice. Bolj ko bo duhovnik jezusovo, lažje mu bodo ljudje zaupali. "Biti Jezusov je edini način pričevanja, ki danes nagovarja!"

Po obredu umestitve so župnika pozdravili člani župnijskega pastoralnega sveta, ključarji in predstaviniki kapelskega odbora iz Kroga. Ob koncu maše se je župnik zahvalil za lepe želje in dodal besede svetega Ignacija Antiohijskega, ki so mu bile v pomoč ko se je odločlal, da bi sprejel župnijo v Murski Soboti. Takole je zapisal: "Spodobi se, da tečete v soglasju s škofom, kar tudi delate; kajti vaše častitljivo starešinstvo se tako ujema s škofom kakor strune na kitari. zaradi tega se Jezus Kristus opeva v vaši slogi in soglasni ljubezni. Da bi torej izkazali čast njemu, ki nas je vzljubil - Bogu, se spodobi, da škofa poslušamo brez vsake hinavščine, kajti nihče ne vara tega vidnega škofa, ampak prezira Nevidnega." Te besede svetnika se marsikomu lahko zdijo staromodne in klečeplazne, vendar imajo svoje globoke korenine v prvih krščanskih skupnosti. Prvi kristjani so živeli v slogi in medsebojni ljubezni in prav s tem pričevali za Jezusa, ki jim je vsak "čas pridruževal te, ki so našli odrešenje". Župnik je svoje razmišljanje zaključil, da želi kot soboški župnik skupaj s svojimi sodelavci, delati prav to.

Po končani slovesnoti so bile agape ob pecivu, odojku in pijači ter skupnem druženju in pogovoru. mnogi župnljani so novo umeščenemu župniku tudi osebno čestitali.

Fotografije: Piroška Barat

Galerija: 26. avgust 2012

Za boljše in prijaznejše delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information