Nekatera poročila o dogajanju v naši stolni cerkvi
lahko preberete tudi na straneh soboške škofije:

Praznovanje 100. obletnice posvetitve cerkve sv. Nikolaja

Sedanja stolna cerkev sv. Nikolaja je bila posvečena 26. julija 1912. Po prvih omembah naj bi cerkev na tem mestu stala že leta 1071. Predhodnica današnje cerkve je bila zgrajena v 15. stoletju in je svojemu namenu služila do začetka 20. stoletja. Takrat so se odločili cerkev povečati. Arhitekt Laszlo Takasc je ohranil star prezbiterij (za danasnjim oltarjem), oltar postavil pod zvonik in zasnoval povsem nov cerkveni prostor. Praznovanje 100. obletnice posvetitve cerkve smo obeležili v času od četrtka, 26. julija, do ponedeljka, 30. julija.

V četrtek smo ob skupnem maševanju soboškega škofa dr. Petra Štumpfa, prvega soboškega škofa nadškofa dr. Marjana Turnška, mariborskega pomožnega škofa dr. Jožefa Smeja in duhovnikov soboške škofije s slovesno sveto mašo obeležili ta dogodek izpred stotih let. Po maši je sledilo druženje.

Fotografije: Brigita Vlaj

Galerija: 26. julij 2012

V soboto smo pripravili župnijske igre, v katerih so sodelovali ekipe iz mesta in posameznih vasi, ki spadajo v župnijo Murska Sobota. Po druženju in igrah je sledila sveta maša, s katero smo zaključili popoldne.

Fotografije: Piroška Barat

Galerija: 28. julij 2012

Vse slike si lahko prenesete na povezavi.

V nedeljo, 29. julija, ob 10. uri, je slovesno sveto mašo daroval apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. dr. Juliusz Janusz.

Fotografije: Piroška Barat

Galerija: 29. julij 2012

Ob stoletnici posvetitve stolnice je izšla tudi monografija z naslovom "Utrinki iz stoletne zgodovine stolnice v Murski Soboti". Pri pripravi monografije so sodelovali  Franc Kuzmič, Janez Balažic, Mateja Žižek, Andreja Benko, Franc Obal in Vinko Škafar. Predstavitev monografije je bila v ponedeljek, 30. julija, v soboški Pokrajinski in študijski knjižnici. Hkrati je bila tudi odprta razstava likovnih del ustvarjalcev, ki so pod vodstvom g. Antona Buzetija nastajala v likovni koloniji.

Fotografije: Piroška Barat

Galerija: 30. julij 2012

Za boljše in prijaznejše delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information